• Gratis afhalen en retourneren in 160 winkels
  • Gratis bezorging vanaf €35,-
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Klantenbeoordeling van 9
Zelf sushi maken Zelf sushi maken

Zelf sushi maken

Geplaatst: 9 april 2025

Tips en tricks voor het maken van de lekkerste sushi

Zin in sushi, maar wil je eens iets anders dan afhalen of thuisbezorgd? Zelf sushi maken is leuk, lekker én verrassend makkelijk. Met een paar basisbenodigdheden en ingredienten rol jij in een handomdraai de lekkerste sushirollen. 

shop sushi spullen >

De basis: welke sushi ingrediënten heb je nodig?

Voor een goede sushi heb je maar een paar dingen écht nodig. De basis is natuurlijk sushirijst – een kleefrijstsoort die na het koken wordt op smaak gebracht met een mix van rijstazijn, suiker en zout. Verder heb je nori-vellen (gedroogd zeewier) nodig om de sushi mee te rollen. Voor de vulling kun je alle kanten op: denk aan verse vis zoals zalm of tonijn, avocado, komkommer, surimi of omeletreepjes. En vergeet de sojasaus, wasabi en ingelegde gember niet voor erbij.

Benodigdheden voor sushi maken

Naast de ingrediënten heb je een paar handige sushi tools nodig:

  • Een bamboematje (makisu) om de sushi strak mee op te rollen
  • Een scherp mes om mooie plakjes te snijden
  • Sushi servieszoals een sushi bord en dipschaaltje voor de sojasaus 
  • Eetstokjes voor de echte sushi-ervaring

Zo maak je sushirijst

Sushirijst bereiden is misschien wel het belangrijkste deel van het proces. Volg deze stappen:

  1. Spoel de rijst meerdere keren in koud water tot het water helder is.
  2. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal in een verhouding van 1 deel rijst op 1,2 deel water).
  3. Laat de rijst na het koken nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan.
  4. Verwarm intussen een mengsel van rijstazijn, suiker en zout in een pannetje (niet laten koken).
  5. Schep dit mengsel door de warme rijst en laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Gebruik hierbij een houten lepel en waai eventueel met een waaier om de glans te bevorderen.

Sushi rolls maken

Nu komt het leukste deel! Leg een nori-vel op je bamboematje met de glanzende kant naar beneden. Verdeel een dunne laag sushirijst over het vel (laat bovenaan een randje vrij) en leg in het midden de vulling naar keuze. Rol de sushi strak op met behulp van het matje. Snijd de rol met een scherp, vochtig mes in gelijke stukjes.

Handige sushi tips voor beginners

  • Maak je handen nat als je met rijst werkt, dat voorkomt plakken.
  • Gebruik een nat mes om mooie plakjes te snijden zonder dat de rijst blijft plakken.
  • Begin met simpele combinaties zoals komkommer of avocado voordat je met rauwe vis werkt.

Meer inspiratie opdoen?
Recept: tempura donburi (tendon) Recept: tempura donburi (tendon) Geplaatst op: 2 april 2024
Recept: Japanse miso gerechten Recept: Japanse miso gerechten Geplaatst op: 27 juni 2023