De lekkerste vegetarische bowls
Vegetarisch eten is hot! Om te laten zien hoe lekker je diner kan zijn zonder vlees en vis, willen we je hierbij twee heerlijke recepten laten zien uit onze Mexicaanse en Marokkaanse wereldkeuken.
Vega taco bowls - voor bowls
Ingrediënten:
- 6 Cantina Mexicana Tortilla’s
- 1 potje Cantina Mexicana Salsa Picante 220g
- 200g Cantina Mexicana Refried Beans
- 1 potje Cantina Mexicana Guacamole dip*
- 1 potje Cantina Mexicana Jalapenos
- 200g romainesla
- 2 rode uien
- 150g Mais
- 2 eetrijpe avocado’s
- Een snuf paprika poeder
- 200gr cherrytomaatjes
- 400gr bloemkoolroosjes
- 2 limoenen (in partjes)
- 200g feta
- 15 g verse koriander
Let's go and make some taco's!
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de wraps in ovenbestendige schaaltjes, en druk ze aan. De bedoeling is dat de wraps in hun vorm in de kommen blijven zitten. Zet de tortilla bowls vervolgens in ongeveer 12 minuten goudbruin in de oven.
2. Snijd intussen de bloemkoolroosjes zodat ze ongeveer even groot zijn. Halveer ook de cherrytomaatjes en snijd de rode ui in reepjes. Halveer ondertussen de grote bloemkoolroosjes. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in repen van een ½ cm breed. Snijd de rode uien in parten. Meng de bloemkool, paprika en rode ui met het paprikapoeder en de olie. Bestrooi met peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ca. 15 min. in het midden van de oven gaar. Schep halverwege om.
3. Laat intussen de mais uitlekken. Verwarm de refried beans in een pannetje zonder het te laten koken. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd in dunne plakjes. Halveer ook de halve komkommer in de lengte en snijd in plakjes. Verkruimel de kaas en snijd de koriander grof.
4. Haal de bowls uit de oven, en bedek ze met een laagje warme refried beans en een handje sla. Vul de bowl vervolgens in parten met de komkommer, ui, mais, tomaatjes, avocado en bloemkoolroosjes. Sprenkel er wat limoensap overheen en garneer met gebrokkelde feta en koriander. Hou je van wat pittiger? Vul dan aan met janapeños!
Tip! Heerlijk met een dot guacamole dip, of pikante salsa!
Let op! De guacamole dip van Cantina Mexicana is niet veganistisch, wel vegetarisch.
Falafel bowl - voor 4 porties
Ingrediënten:
- 200g Al’Fez parelcouscous
- 1,5 eetlepel Al’Fez tahini
- 1 pakje Al’Fez falafelmix
- 1 winterpeen
- 1 rode ui
- 100g romaine sla
- 200g cherry tomaatjes
- ½ komkommer
- 200g (plantaardige) yoghurt
- 1 citroen
- Zonnebloemolie
Let's go and make some falafel!
1. Snijd de wortel in dunne plakjes. Bak de wortelschijfjes in een pan met hete zonnebloemolie tot ze licht geroosterd zijn. Blus af met een eetlepel citroensap en laat staan tot gebruik.
2. Kook de parelcouscous in ruim kokend water volgens de instructies op de verpakking.
3. Maak een lekkere saus van de plantaardige yoghurt, de tahini, 1 eetlepel citroensap en een snuf zout. Laat staan tot gebruik.
4. Doe de inhoud van de falafelmix in een kom. Voeg 170ml koud water toe, roer goed en laat dit 5 minuten staan.
5. Snijd ondertussen de komkommer in halve plakjes, halveer de cherrytomaatjes en snijd de rode ui in reepjes. Leg de reepjes rode ui in een kommetje koud water, zodat ze iets minder scherp van smaak worden.
6. Maak balletjes ter grootte van een golfbal van de falafelmix met water. Bak de balletjes gedurende ongeveer 30 seconde in een pan met een flinke laag hete olie. Zorg dat ze mooi goudbruin zijn. Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier
7. Giet de parelcouscous af en giet ook de rode ui af.
8. Leg een laagje parelcouscous in de kommen voeg in parten de groenten en falafel in de kommen toe. Maak af met een lepel yoghurtsaus en serveer.
Deel jouw vega bowls met #xenos
Heb je een van de recepten uitgeprobeerd? Maak een foto en deel het met andere Xenos fans. Gebruik de hashtag #xenos en/of tag @Xenos_NL. Wie weet zie jij jouw foto terug op een van onze social media kanalen, in de nieuwsbrief of op de webshop!