Menu
  • Gratis afhalen en retourneren in 165 winkels
  • Gratis bezorging vanaf €35,-
  • Levertijd 1-2 werkdagen
  • Klantenbeoordeling van 9
Indonesische hapjes van Roan Sophia Indonesische hapjes van Roan Sophia

Indonesische hapjes van Roan Sophia

Geplaatst: 7 augustus 2023

Ontdek de Indonesische keuken

Deze weken staan bij Xenos in het teken van de Wereldkeukens. Tijd om te proeven van smaken van over de hele wereld. Dit keer duiken we de Indonesische keuken in met Roan Sophia.



Wie is Roan Sophia?

Mijn naam is Roan Sophia en ik heb Indonesische roots. M'n opa komt uit Timor en samen met mijn oma hebben zij de Indonesische keuken aan mijn moeder geleerd. Mijn kookkunsten heb ik van m'n moeder geleerd. Mama staat uren in de keuken en de liefde voor het koken proef je terug in het gerecht. Ik hoop dat ik op een dag net zo goed kan koken als zij kan. Naast dat ik het leuk vind om te koken, vind ik Indonesisch eten ook echt het lekkerst. Toen ik in Indonesië was at ik drie keer per dag nasi (met een eitje) en je kunt mij altijd wakker maken voor smoor en buikspek saté. Ik moet wel eerlijk zeggen dat mijn familie nooit kruiden uit een zakje zou gebruiken, maar omdat ik helaas het Indonesische geduld mis, gebruik ik af en toe wel een zakje hier en daar!

Ingrediënten voor nasi

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 uitje - fijn gehakt
  • nasi kruiden
  • 250 gram witte rijst

Bereidingswijze nasi

Kook 250 gram witte rijst zoals aangegeven op de verpakking. Snijd 2 teentjes knoflook en 1 uitje fijn. Doe een beetje olie in de wok bak de ui en knoflook aan. Meng het geheel met de nasi kruiden en laat nog een paar minuten op het vuur staan.

Ingrediënten voor saté lilt

  • 400 gram kipgehakt
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 uitje - gesnipperd
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1 rode peper of 1 tl sambal oelek
  • 8 stengels citroengras

Bereidingswijze sate lilt

Doe alle ingrediënten, behalve het citroen, in een kom en meng dit goed met elkaar. Dan maak je van het gehaktmengsel balletjes en die vouw je om de stengels citroengras heen. Dan goed grillen tot het klaar is en je hebt heerlijke saté, die er ook nog eens leuk uitziet.

Ingrediënten voor ayam smoor

  • 400 gram kipfilet
  • 250 gram boter
  • 8 el ketjap manis
  • 1 tomaat
  • 1 uitje - gesnipperd
  • zout
  • 1 el sambal oelek
  • kippenbouillon

Bereidingswijze ayam smoor

Bak de kip kort aan in een beetje boter. Maak vervolgens het uitje fijn en de tomaat en bak deze in een andere pan. Doe de kippenbouillon erbij. Doe vervolgens de kip erbij en alle overige ingrediënten. Ook alle boter. Laat het lang opstaan, minstens een half uur, maar voor het allerbeste resultaat een paar uur. De kip wordt steeds zachter.

Ingrediënten voor saté speklapjes

  • 500 gram speklapjes - in blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels zoete sojasaus (kecap manis)
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel palmsuiker of bruine suiker
  • 1 theelepel limoensap
  • Zout en peper naar smaak
  • Bamboespiesen - geweekt in water (om te rijgen)
  • Limoenpartjes (voor het serveren)

Bereidingswijze saté speklapjes

1. Meng in een grote kom de knoflook, ui, zoete sojasaus, olie, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkumapoeder, palmsuiker, limoensap, zout en peper.

2. Voeg de blokjes speklapjes toe aan de marinade en meng goed zodat alle stukjes speklap goed bedekt zijn. Dek de kom af en laat de speklapjes minimaal 1 uur marineren in de koelkast. Voor nog betere smaak kun je ze ook een nacht laten marineren.

3. Rijg de gemarineerde speklapjes aan de bamboespiesen. Zorg ervoor dat je niet te veel stukjes vlees op één spies doet, zodat het vlees gelijkmatig kan garen.

4. Verwarm een grillpan of barbecue op middelhoog vuur. Bestrijk de saté lichtjes met olie om te voorkomen dat ze aan de grill blijven plakken.

5. Grill de saté gedurende 8-10 minuten, regelmatig draaiend, totdat het vlees gaar en mooi bruin is geworden.

6. Haal de saté van de grill en laat ze een paar minuten rusten.

Serveertip!

Serveer de saté van speklapjes als hoofdgerecht met gestoomde rijst, verse groenten en sambal voor wat extra pit.

Shop de Indonesische keuken >

Meer inspiratie opdoen?
Thaise kipballetjes van Culinessa Thaise kipballetjes van Culinessa Geplaatst op: 26 juni 2024
Recept: vega bowls Recept: vega bowls Geplaatst op: 30 december 2022
In de Indonesische keuken van Toko Lo In de Indonesische keuken van Toko Lo Geplaatst op: 10 augustus 2022