Heerlijk ontbijt - warme havermout met zomerfruit
Niets fijner dan de dag beginnen met een warm havermout ontbijt uit de oven. Lekker, voedzaam en weer eens wat anders dan een boterham of yoghurt met granola. Geniet van deze lekkere baked oats!
Ingrediënten
- 160 gr havermout
- 320 ml melk of haverdrink
- 225 gr diepvries zomerfruit
- 2 eetlepels zonnebloempitten
- 1½ theelepel bakpoeder, gezeefd
- 1 theelepel chiazaad
- 1 theelepel koek & speculaaskruiden
- olijfolie
Voor de garnering:
- granaatappelpitjes
- handje kokos
- granola of Leev noten en zaden mix
Bereidingswijze
1. Vet de ovenschaal licht in met olijfolie en verdeel het diepvriesfruit over de bodem.
2. Meng de havermout met het bakpoeder, de koekkruiden, de zonnebloempitten en het chiazaad. Schenk de melk erbij, roer tot een beslag en giet over het diepvriesfruit in de ovenschaal. Plaats de ovenschaal in het midden van een op 180ºC conventioneel voorverwarmde oven en bak gedurende ± 35 minuten. De havermout moet het vocht volledig hebben opgenomen en de bovenzijde droog en goudbruin.
Tip: roer ook eens wat geraspte appel door het beslag. Je kan dan eventueel iets minder melk gebruiken of ietsje extra chaizaad toevoegen.
3. Neem de havermout uit de oven en bestrooi met granola, kokos en verse granaatappelpitjes. Serveer de baked oats met zomerfruit terwijl het nog lekker warm is.
Varieer met smaken
In dit recept wordt een lepeltje koek & speculaaskruiden gebruikt om een heerlijk warme smaak aan het zomerfruit te geven. Varieer vooral ook met verschillende soorten fruit. Denk aan appel, peer, abrikozen of perziken. In plaats van koek & speculaaskruiden kan je ook kaneel, gember of een mix voor golden milk gebruiken. Heb je geraspte wortel liggen? Schep het samen met wat walnoten en rozijnen door het beslag en je hebt een heerlijk worteltaart ontbijt.
Een gezellig gedekte ontbijttafel
Ontbijten aan een gezellig gedekte tafel eet net even een stukje fijner. Gebruik mooie placemats en mokken. Zet ook wat schaaltjes fruit, jam met chiazaad en noten en zadenmix neer. Heb je kokosvlokken, pindakaas of misschien wel cornflakes in huis? Zet het er vooral bij. Zo kan iedereen zijn eigen topping toevoeging.
Mariette van overetengesproken.nl
Dit recept is geschreven door Xenos ambassadrice Mariette van overetengesproken.nl. Bekijk haar blog en volg haar op Instagram (@overetengesproken.nl) voor nog meer recepten!
Bewaar op Pinterest
Neem ook een kijkje op Pinterest voor nog meer inspiratie!