Vier oudjaarsavond met heerlijke amuses in glaasjes
Het aftellen naar het nieuwe jaar is begonnen. Verras jouw vrienden of familie met feestelijke hapjes voor bij de champagne. Of je nou voor familieklassiekers gaat of nieuwe smaken wilt uitproberen: het oog ook wat. Met een mooie presentatie tover je zelfs de meest simpele recepten om tot een prachtig gerecht. Gebruik bijvoorbeeld glazen in plaats van borden. Zonder moeite zet je daarmee een feestelijke sfeer neer. Perfect voor oudjaarsavond als je gezellig met elkaar aan tafel zit.
3 klassieke gerechtjes in een glas
- Carpaccio salade in een champagneglas
- Garnalencocktail in een Martiniglas
- Zoete aardappelsoep in een Magaritaglas
Stuk voor stuk klassieke gerechtjes die je met een beetje aandacht heel verrassend kunt serveren. Ook leuk om de gerechtjes te combineren en er een feestelijk (thema) buffet mee te vullen. Met enkele sfeervolle decoraties maak je er bijvoorbeeld een sfeervol winterwonderland van.
Carpaccio salade in een glaasje | voor 4 glazen
Ingrediënten:
- 120 gr carpaccio
- handje pijnboompitjes
- truffelmayonaise, naar smaak
- (vers) geraspte Parmigiano Reggiano
- kapperappeltjes
- handje rucola
Bereidingswijze
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan en laat afkoelen. Leg wat rucola in de glazen en verdeel de carpaccio en pijnboompitjes erover. Leg in elk glas een kaperappeltje, schep wat dotjes truffelmayonaise bij en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
Variatietip! Verdun de truffelmayonaise met yoghurt of azijn en schenk het meer als een dressing over de glaasjes.
Garnalencocktail in een glaasje | voor 4 glazen
Ingrediënten:
- 150-200 gr Hollandse garnalen
- veldsla
- partjes snacktomaat
- gesneden bieslook
Voor de whiskeysaus:
- 3 eetlepels ketchup
- 4-5 eetlepels lobbig geklopte slagroom
- 1 eetlepel whiskey
- snuf paprikapoeder
- snuf zout
Bereidingswijze
Roer de ketchup, whiskey, paprikapoeder en zout door elkaar. Schep de slagroom erbij en roer tot een saus. Schik de veldsla in de glazen, verdeel de garnalen erover en schep er een dot whiskysaus op. Garneer met wat paprikapoeder, partjes snacktomaat en vers gehakte bieslook.
Zoete aardappelsoep in een glaasje | voor 4 glazen
Ingrediënten:
- 250 gr geschilde zoete aardappel
- kleine rode ui, gepeld
- teentje knoflook, gepeld
- 1 rode puntpaprika
- rode curry, naar smaak
- blokje groentebouillon
- olijfolie
- room en bladerdeeg lepels
- room
- snuf zout
- rol koelvers bladerdeeg
- ei, losgeklopt met wat zout
- peterselie
Bereidingswijze
Voor de garnering:
Klop de room lobbig met een snuf zout zodat het net even een hartige touch krijgt.Steek met een steekvorm lepeltjes uit het bladerdeeg en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk met ei en bak in ± 12 minuten in een hete oven (voorverwarmd, 200ºC hete lucht) krokant.
Tip! Slagroom klop je makkelijk lobbig met een handgarde.
Voor de soep:
Snij de zoet aardappel, rode ui en knoflookteen in stukken. Maak de paprika schoon en snij in stukken. Fruit de knoflook en ui in olijfolie, voeg de zoete aardappel en paprika toe, fruit even mee en giet kokend bouillon in de pan tot alles net onder staat. Voeg een stukje bouillonblokje toe en kook gaar. Pureer de soep en breng op smaak met een beetje rode curry. Warm nog even door. Schep de soep in de glazen, schep er een dot slagroom op, garneer met paprikapoeder en peterselie en leg de bladerdeeg lepeltjes op de randen van de glazen.
Shop jouw favoriete amuse glazen
Deze blog is gemaakt in samenwerking met @overetengesproken.nl